2024-06-27 13:14:56

O tara cu un singur locuitor, in conflict cu Marea Britanie

O "tara" cu un singur locuitor se afla in conflict cu Marea Britanie! Sealand, sau Principatul Sealand daca folosim denumirea oficiala, este considerata cea mai mica tara din lume. Ea se afla in Marea Nordului la circa 10 km de coasta Suffolk-ului (estul Angliei). Teritoriul sau este constituit dintr-o platforma marina abandonata, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cunoscuta si sub numele de Fortul Roughs. Fortul Roughs a fost construit in 1942 de armata britanica pentru a apara coasta Angliei de invazia germana. Dupa razboi, platforma nu a mai prezentat niciun fel de interes pentru autoritati si a fost abandonata.

Dar in 1967 maiorul Paddy Roy Bates, aflat in conflict cu autoritatile engleze, a ocupat fortul si si-a declarat independenta fata de Regatul Unit, autoproclamandu-se Print al noului Principat de Sealand. Sealand este o monarhie cu propria moneda, marci postale, constitutie si imn national. Cu dimensiunea a doua terenuri de tenis, ea nu este recunoscuta de niciun stat membru al ONU. 

Populatia platformei-stat a variat de-a lungul anilor, pe insula nu au locuit insa mai mult de 27 de persoane concomitent niciodata, iar in prezent are un singur locuitor permanent: Michael Bates, fiul lui Roy Bates. Acesta este paznic al platformei si actioneaza ca reprezentant al "familiei princiare”, familie care insa, locuieste de ceva timp pe... teritoriul englez.

De-a lungul anilor, Sealand a fost scena mai multor incidente internationale, inclusiv tentative de preluare si chiar un scurt razboi. Dupa cum te-ai astepta, economia nu este foarte dezvoltata si se bazeaza in mare parte pe vanzarea de titluri nobiliare, pasapoarte si suveniruri online. Sealand a incercat si afaceri mai controversate, precum hosting-ul de servere offshore, dar fara cine stie ce succes. In plus, statutul juridic incert si lipsa de recunoastere internationala restrang capacitatea tarii de a atrage investitii si de a stabili relatii diplomatice.

Un singur lucru este constant: afirmarea independentei fata de Marea Britanie, careia "tara" nu ii recunoaste suveranul si suordonarea administrativa.


Sursa foto: Barche a Motore


Vezi si