2024-06-28 13:30:09

#tradwife si #sahgf

Feminism? Avem! Ce nu aveam era... anti-feminismul femeilor, mai precis un nou trend care le infurie pe militante - #tradwife – care este o prescurtare de la traditional wife, adică soție tradițională. Hashtagul a adunat pe TikTok peste 600 de milioane de vizualizări. Cele care-l promovează postează clipuri în care gătesc, fac curat, au grijă de copii și se dichisesc, deseori imbracate în rochii colorate și inspirate din America anilor ‘50-‘60, pentru a-și aștepta partenerii acasă la sfârșitul zilei.

Acest trend a luat amploare în Statele Unite și e promovat de femei care au ales să se ocupe doar de treburile casnice, și să nu aibă o carieră, fara sa considere asta un lucru rusinos sau care le face "dependente de un partener, ci devotate acestuia si familiei". Ele resping ideile feministe și cer reîntoarcerea la valorile ultra-conservatoare, în care rolurile de gen într-o căsnicie erau clar delimitate: femeia este casnica, iar barbatul lucreaza. Revista Time amintește, în acest context, cum femeile căsătorite din America au primit dreptul de a deține propriul card bancar, diferit de al soțului, abia în anii ‘70. 

Nu toate femeile care adopta noul curent sunt și căsătorite, pentru că acest curent e susținut și de femei tinere, care se întrețin din veniturile partenerului și care se prezintă drept stay-at-home-girlfriend, iar de aici a rezultat si hashtagul #sahgf, la randul lui cu multe adepte online.

La o simplă căutare pe TikTok după hashtag-urile #tradwife sau #sahgf, vei găsi o mulțime de clipuri cu femei care își prezintă rutina zilnică: gătesc, frământă cocă, dau cu aspiratorul, spală si rufe, au grijă de copii și, la finalul zilei, iși așteapta soțul sau partenerul aranjate - adica fix tot ceea ce feminismul a criticat drept muncă domestică neremunerată. 

Dincolo de ideologie, sa nu uitam ca initiatoarele si promotoarele acestui nou curent s-au transformat in influencere, iar tot continutul pe care il creeaza au grija sa fie si monetizat. Fenomenul a starnit curiozitate in randul sociologilor. Un studiu arată că algoritmii leagă acest tip de conținut de teorii ale conspirației promovate de extrema dreaptă. Autorii studiului au observat cum platforma le sugerează, dupa vizionarea unor postari insotite de aceste hashtaguri, alte clipuri care conțin informații medicale false, incită la rasism sau promovează mesajele suprematiștilor albi.


Sursa foto: Shutterstock AI



Vezi si