2024-06-29 20:07:51

SUA: Curtea Suprema, decizie favorabila atacatorilor de la Capitoliu

Lovitura de teatru in SUA: Curtea Suprema din Statele Unite a luat o decizie care ii favorizeaza pe atacatorii din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliu. Mai precis, judecatorii Curtii Supreme au decis ca acuzatia de obstructionare a unei proceduri oficiale nu se sustine. Procurorii trebuie sa demonstreze ca atacatorii au incercat sa impiedice certificarea rezultatelor alegerilor prezidentiale. Pentru aceasta, ancheta trebuie sa arate ca persoanele care au patruns in Capitoliu nu doar au fortat intrarea in cladirea Congresului, ci au incercat efectiv sa opreasca sosirea certificatelor utilizate pentru numararea voturilor reprezentative ale statelor.

Noua decizie a Curtii Supreme, care reprezinta un esec rasunator al Departamentului de Justitie, a fost luata de judecatori cu o majoritate de 6 la 3.

Procurorii federali estimeaza ca circa 250 dintre cele aproximativ 1.400 de persoane acuzate in atacul de la Capitoliu ar putea fi afectate de hotararea data de Curtea Suprema. Conform datelor Departamentului de Justitie, aproximativ 50 dintre inculpati au fost condamnati pentru obstructionarea justitiei, fara sa fi comis alte infractiuni. Aproximativ jumatate ispasesc o pedeapsa cu inchisoarea. Conform legilor federale ale SUA, acuzatia de obstructionare a unei proceduri oficiale atrage dupa sine o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare, in caz de condamnare. In cazul inculpatilor de la Capitoliu, sanctiunile au fost mult mai mici.

Printre beneficiarii acestei decizii ar putea fi si Donald Trump, actual candidat al republicanilor pentru un nou mandat la Casa Alba, a carui campanie electorala se centreaza tocmai pe "prigoana" si "vanatoarea de vrajitoare" pe care administratia democrata le desfasoara impotriva sa. La precedentul scrutin prezidential, acesta a incercat sa forteze anularea alegerilor, pe care le-a pierdut i favoarea democratului Joe Biden.


Sursa foto: The Hill

Vezi si