2024-06-29 22:23:19

Viena, cel mai bun oras din lume

In fiecare an, The Economist Intelligence Unit (EIU) realizeaza Global Liveability Index, adica topul oraselor lumii cu cel mai bun nivel de trai. Si in acest an, in frunte se afla o capitala din Europa, pentru al treilea an la rand.

Este vorba despre Viena si se observa ca Europa de Vest si-a pastrat pozitia de regiune cu cele mai bune locuri de trai, Copenhaga, Zurich si Geneva ajungand din nou intre primele zece orase ale lumii. De altfel, desi regiunea a inregistrat cea mai mare scadere a scorului, din cauza unei deteriorari a categoriei de stabilitate, cele 30 de orase vest-europene din clasamentul din acest an au inregistrat un scor mediu impresionant de 92 puncte din 100.

Patru orase din Asia-Pacific—Melbourne si Sydney (Australia), Osaka (Japonia) si Auckland (Noua Zeelanda) sunt printre primele zece orase cele mai viabile din lume din acest an. Orasele Australiei evaluate continua sa se claseze in top 20, cu toate ca tara traverseaza o criza serioasa a locuintelor.

Calgary si Vancouver au ramas singurele doua orase canadiene in top 10, in timp ce Toronto a inregistrat cea mai mare scadere dintre orasele Canadei si a iesit din top 10, coborand pe 12. Cele mai mari orase din SUA, in special Los Angeles si New York, sunt clasate pe locul 58, respectiv 70. Cu toate acestea, toate cele 25 de orase ale regiunii din indice continua sa atinga cel mai inalt nivel ca zona locuibila (peste 80). Regiunea este lider mondial ca scor mediu de educatie si este comparabila cu Europa de Vest in ceea ce priveste infrastructura si cultura.

Topul Global Liveability Index a fost realizat urmarind nivelul de trai din 173 de orase in functie de cinci categorii cheie, inclusiv stabilitate, sanatate, cultura si mediu, educatie si infrastructura.


Sursa foto: AffairsCloud.com

Vezi si