Noi reglementari pentru trotinetele electrice
Cresterea semnificativa a numarului de accidente in care sunt implicate trotinete electrice in ultimii ani a determinat autoritatile sa adopte noi masuri, menite sa imbunatateasca siguranta rutiera si sa reduca numarul de incidente. Parlamentul Romaniei a aprobat un nou Cod Rutier care introduce reglementari stricte pentru utilizarea trotinetelor electrice. Printre acestea se numara cerinte de inregistrare, asigurare obligatorie si purtarea castii de protectie, obligativitatea detinerii unui permis de conducere similar celui pentru mopede si asigurarea de raspundere civila fata de terti.
Trotinetele electrice sunt permise doar in interiorul centrelor urbane pe drumuri cu o limita de viteza de maximum 50 km/h, fiind interzise pe trotuare, piste de biciclete si drumuri extraurbane. De asemenea, trotinetele trebuie sa circule intr-un singur rand, iar conducatorii trebuie sa aiba ambele maini libere, cu exceptia cazului in care semnalizeaza o manevra. Parcarea pe trotuar este permisa doar in zonele special desemnate de primarii.
Transportul de pasageri, obiecte sau animale este interzis, iar nerespectarea semaforului rosu poate duce la confiscarea trotinetei. Operatorii de servicii de inchiriere a trotinetelor sunt obligati sa echipeze vehiculele cu sisteme care sa le impiedice circulatia in zonele urbane unde acest lucru este interzis.
Noile reglementari impun si respectarea unor specificatii tehnice stricte pentru trotinetele electrice, stabilite de Ministerul Infrastructurii si Transporturilor. Trotinetele trebuie sa fie echipate cu frane pe ambele roti, sa nu aiba scaune si sa aiba un motor electric cu o putere maxima de 0,5 kilowati. De asemenea, acestea trebuie sa fie dotate cu dispozitive de avertizare acustica si cu un regulator de viteza, iar toate trotinetele trebuie sa poarte marcajul CE.
Dar pana la implementarea lor completa mai sunt necesari cativa pasi procedurali, inclusiv examinarea Comisiei de Transport si votul final al Senatului.
Sursa foto: Adevarul