2024-03-02 15:47:03

A avut loc Olimpiada Nationala de Securitate Cibernetica, faza judeteana

Aproape 400 de elevi au participat, sambata, la etapa judeteana a primei editii a Olimpiadei Nationale de Securitate Cibernetica (OSC). Faza nationala este programata in luna mai, iar primii clasati la acea etapa pot participa la o proba de baraj pentru a reprezenta Romania la Campionatul European de Securitate Cibernetica - ECSC.

 Potrivit Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC), in calendarul competitiilor nationale aprobate de Ministerul Educatiei in acest an se afla, in premiera, Olimpiada de Securitate Cibernetica (OSC), ca o recunoastere a importantei majore pe care o dobandeste educatia de securitate cibernetica in Romania, in contextul evolutiei tehnologice rapide, dar si al deficitului de specialisti in acest domeniu.


Aproximativ 400 de elevi din toata tara au sosit, in cursul diminetii, la centrele judetene si, timp de 6 ore (cu o pauză de 30 de minute după prima oră), au concurat pentru a se califica la etapa nationala.


Faza nationala va avea loc in perioada 22-25 mai.


Primii clasati la Olimpiada Nationala de Securitate Cibernetica 2024 pot avea sanse sa intre in selectia finala a lotului national al echipei nationale de securitate cibernetica (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetica - ECSC24, care va avea loc la Torino (Italia), intre 8 si 11 octombrie.


Selectia va fi sustinuta in cea de a doua zi de concurs a etapei nationale si consta intr-o proba de aplicatii practice cu un grad mai mare de dificultate, care cuprinde un exercitiu de tip Attack & Defence.


La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenti cu punctajul cel mai mare, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute la etapa nationala, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenti clasati la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta Romania la Campionatul European de Securitate Cibernetica - ECSC, completand lotul preliminar al Romaniei.


Elevii clasati pe primele locuri in clasamentul general al etapei nationale vor obtine premii sau mentiuni acordate in conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a competitiilor scolare.


Echipa nationala de securitate cibernetica (Team Romania) va fi formata din cinci juniori (cu varste de pana la 20 de ani) si cinci seniori (21-25 de ani), plus doua rezerve. Componenta echipei se va stabili dupa participarea la o etapa de pregatire organizata de Centrul National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, DNSC, ANSSI, impreuna cu profesori si experti din partea partenerilor Orange si Bit Sentinel.


Subiectele si metodologia competitiei sunt elaborate si evaluate de Comisia Centrala a Olimpiadei de Securitate Cibernetica (CCOSC), formata din reprezentanti ai Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC), ai Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, ai Asociatiei Nationale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum si profesori si experti din partea partenerilor din mediul privat, Orange Romania si Bit Sentinel, cu o vasta experienta in organizarea de competitii de securitate cibernetica.


Tematica specifica pentru OSC include exercitii care integreaza concepte fundamentale de securitate cibernetica, dar si elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicatiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de retea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversa, configurarea si securitatea sistemelor de operare si retele, programare si scripting.


Vezi si