A plouat cu amenzi de la Garda de Mediu pentru responsabilii functionarii Sistemului Garantie Returnare
Garda Nationala de Mediu a dat peste 500 de amenzi, in valoare de 2.768.000 lei, in urma controalelor care au vizat Sistemul de Garantie Returnare. Una dintre amenzi a fost data administratorului SGR pentru ca nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare cu o frecventa care sa nu perturbe buna functionare a comerciantilor, transmite News.ro.
Garda Nationala de Mediu arata, joi, intr-o postare pe Facebook, ca a desfasurat, in perioada 5 iulie – 5 august, un control tematic la nivel national pentru verificarea implementarii si functionarii Sistemului de Garantie Returnare (SGR) la comerciantii care vand produse in ambalaje SGR si la Administratorul SGR.
Astfel, au fost facute 3.647 de controale, in urma carora au fost aplicate 535 de amenzi, in valoare de 2.768.000 lei.
Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 de sanctiuni contraventionale, constand in 293 de avertismente si 129 de amenzi in valoare de 1.450.000 lei.
Totodata, pentru nerespectarea conditiilor din actele de reglementare in domeniul protectiei mediului si pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul gestiunii deseurilor, au fost aplicate 113 sanctiuni contraventionale, constand in 25 de avertismente si 88 de amenzi, in valoare de 1.318.000 lei.
Principalele abateri privind legislatia specifica SGR care au impus sanctionarea comerciantilor au vizat: obligatia de a utiliza programul informatic pus la dispozitie de administratorul SGR, pentru raportarea ambalajelor; obligatia de a incheia contracte cu Administratorul SGR, in vederea indeplinirii obligatiilor ce decurg din HG nr.1074/2021; obligatia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR; obligatia de a permite exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare; obligatia de a se inregistra in baza de date gestionata de Administratorul SGR; obligatia comerciantilor de a tine evidenta numarului total al produselor comercializate in ambalaje SGR;
Totodata, pentru ca nu a asigurat preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare cu o frecventa si o maniera care sa nu perturbe buna functionare a comerciantilor, Administratorul SGR a fost sanctionat cu amenda in valoare de 8.000 de lei.
In urma controlului, au fost impuse si urmatoarele masuri in sarcina Administratorului SGR:
– va gestiona istoricul colectarilor fiecarui punct de preluare, pentru stabilirea frecventei si a programului de preluare ambalaje SGR, astfel incat sa nu fie perturbata, in nici un fel, buna functionare a comerciantilor (care are legatura cu sistemul garantie-returnare).
– va finaliza modulele IT: modulul webshop pentru achizitionarea accesoriilor SGR, registrul ambalajelor SGR, modulul de management al transporturilor si al depozitelor societatii, modulul financiar – ERP, modulul de integrare cu alte sisteme (Reverse Vending Machine – RVM, masini de numarat, sistem logistic, aplicatie mobila logistica, Registrul Comertului, semnatura calificata, ERP), modulul de aplicatii mobile – aplicatia de retailer si aplicatia de gestiune a depozitelor si modulul de raportare.
– se va asigura ca sunt disponibile sisteme care ii permit sa efectueze stocarea temporara in centrele de sortare si numarare, astfel incat sa se evite formarea de stocuri in sistem supraaglomerat.
– va prezenta o procedura insusita de inregistrare si de solutionare a reclamatiilor pentru palierele ce implica: comercianti, producatori, transportatori si colaboratori externi ai sistemului de garantie-returnare.
Totodata, in baza Planului de Actiune Comun, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat controale specifice domeniului sau de activitate privind respectarea Sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. In cadrul acestor controale, au fost verificati 261 de operatori economici, fiind constatate abateri la 200 dintre acestia (77%). Au fost aplicate 173 de sanctiuni contraventionale, constand in 90 de avertismente si 83 de amenzi contraventionale, in valoare de 633.000 lei.
Printre nereguli se numara abateri privind modul de indicare a preturilor, implicit a garantiei; lipsa informatiilor pe automat privind modalitatea de returnare a valorii; automate de returnare defecte; refuzul preluarii ambalajelor returnate de consumatori.