"All Eyes on Rafah", un fake de succes mondial
Zilele acestea, milioane de oameni au picat in capcana unei imagini realizate cu AI, dar care si-a atins scopul poate chiar mai mult decat intentionau autorii manipularii: este vorba despre postarea "All Eyes on Rafah/Toate privirile asupra Rafahului”, care, de exemplu, are peste 40 de milioane de redistribuiri contabilizate doar pe Instagram, unde nu a fost etichetata drept continut generat de AI, si alte zeci de milioane pe celelalte platforme. Printre personalitatile cu milioane de urmaritori care au devenit parte a acestui fenomen: laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai, actrita din serialul "Bridgerton” Nicola Coughlan si modelele Gigi si Bella Hadid.
Sloganul si imaginea au erupt pe retelele sociale dupa un atac aerian israelian de duminica trecura in apropierea unei tabere de refugiati. Urmat de un incendiu care a ucis 45 de oameni si a ranit alti aproximativ 200.
Imaginea falsa a fost incarcata la inceputul acestei saptamani de activisti pro-palestinieni. Ea prezinta randuri de corturi organizate ordonat in desert, intinzandu-se pana la munti acoperiti de zapada, cu mai multe corturi in centru formand mesajul "All Eyes on Rafah".
Deborah Brown, avocat pentru drepturile digitale in cadrul Human Rights Watch, a declarat ca este ingrijorator cat de multa atentie a obtinut aceasta fotografie falsa. In comparatie cu imaginile reale ale Rafah distrus de razboi, care nu se bucura de aceeasi vizibilitate inclusiv din cauza politicilor platformelor de social media: "Oamenii care au postat continut cu adevarat tulburator pentru a creste gradul de constientizare sunt cenzurati. In timp ce o fotografie de media artificiala, sintetica devine virala, este deranjant”.
Sursa foto: India TV News