2024-12-09 06:26:16

Autoritatile romane solicita platformelor online moderarea mai riguroasa a continutului

Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) au solicitat, duminica, marilor platforme online Meta, TikTok, X si Google sa-si intareasca mecanismele de moderare a continutului, avand in vedere situatia din Romania si "virulenta postarilor care contin informatii false si care au condus (...) la propagarea apelurilor de nerespectare a ordinii constitutionale".


"Consiliul National al Audiovizualului, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii au transmis astazi, 08.12.2024, o notificare catre marile platforme (VLOP) Meta, TikTok, X si Google cu privire la obligatiile pe care acestea le au, in conformitate cu Regulamentul (UE)2022/2065 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piata unica pentru serviciile digitale si de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) - DSA. Avand in vedere situatia din Romania si virulenta postarilor care contin informatii false si care au condus atat la dezinformarea sistematica, dar si la propagarea apelurilor de nerespectare a ordinii constitutionale, am solicitat intarirea mecanismelor de moderare a continutului", informeaza CNA intr-un comunicat de presa.


Sursa citata a subliniat ca numeroase manifestari video din mediul online sunt de natura "sa creeze panica si sa aiba potentialul de a genera comportamente periculoase, cu un puternic caracter antisocial".


"Consiliul National al Audiovizualului are prerogative limitate in privinta mediului online, acestea fiind, cu precadere, indreptate catre serviciile audiovizuale la cerere de pe marile platforme. Regulamentul DSA permite, totusi, ca sesizarile referitoare la materialele video de pe aceste platforme - care pot fi considerate continut ilegal - respectiv, incitare la violenta sau la ura, sa fie analizate, iar continutul sa fie sters de pe platforme prin procedura "ordinului de eliminare", ordin emis de catre Consiliu", se mai arata in comunicatul preluat de Agerpres. .

Vezi si