Avionul cu propulsie umana sau "zborul uman"
O combinatie intre ”abilitati atletice extreme cu inginerie aproape imposibila” - asa este descris "zborul uman", adica dezvoltarea unui avion cu propulsie umana (HPA). Realizarea apartine unui grup de studenti de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) si a fost premiata in competitia de Formula Flight, organizata de Grupul de Zbor cu Actionare Umana a Societatii Regale Aeronautice.
Aeronava dezvoltata de studenti se numeste Lazarus si este propulsata doar de forta atletica a omului care o piloteaza, care devine "motor uman". La proiect se lucreaza de aproape patru ani - in 2019, o echipa de studenti a initiat proiectarea primei lor aeronave, Lazarus Mk1. Ideea a avut ecou, iar de atunci aventura ambitioasa a evoluat intr-o comunitate infloritoare cunoscuta sub numele de Societatea de Avioane cu Propulsie Umana a Universitatii Southampton (SUHPA).
Lazarus cel original a fost construit cu spuma XPA, fibra de carbon si lemn de balsa, are o anvergura a aripilor de 24 de metri si o greutate de 55 de kilograme. O elice substantiala de 3 metri latime genereaza 400 de wati de putere, facilitand decolarea cruciala. Un echipaj dedicat ajuta la rulare, decolare si aterizare. Aripile aeronavei se flexeaza in sus in timpul zborului, sporind stabilitatea laterala.
SUHPA a perfectionat prototipul din 2019 si a creat Super Lazarus. Aceasta versiune imbunatatita pastreaza anvergura originala de 24 de metri, dar reduce impresionant greutatea la aproximativ 38 de kilograme. La Cupa Icarus, organizata de British Human Powered Flying Club, Super Lazarus a realizat o performanta notabila zburand pentru un auto-record de 31 de secunde.
Sursa foto: Interesting Engineering