2024-10-22 12:40:12

Codul de bare implineste 75 de ani

Codul de bare, acel mic simbol alb-negru pe care il intalnim aproape pe orice produs din magazine, implineste 75 de ani, iar istoria lui este plina de momente fascinante, de inovatie tehnologica si de controverse care au inspirat temeri apocaliptice si teorii ale conspiratiei care sunt active si in ziua de azi.

Povestea codului de bare a inceput pe o plaja din Miami in urma cu 75 de ani, cand inginerul Joe Woodland a desenat linii in nisip, punand bazele a ceea ce avea sa devina codul de bare modern. Ideea sa a fost patentata pe 20 octombrie 1949, dar tehnologia care sa o aduca la viata avea sa fie dezvoltata mult mai tarziu, in anii '60, in urma stradaniilor unui alt pionier al tehnologiei, Paul McEnroe, si ale echipei sale de la IBM. Scopul lor: produsele din supermarketuri sa poata fi scanate rapid, cu ajutorul unui laser, in loc de metodele traditionale de etichetare a preturilor.

Conceptul initial, dezvoltat impreuna cu George Laurer, a evoluat in ceea ce cunoastem astazi drept Codul Universal al Produselor (UPC), un dreptunghi de linii negre verticale care contine informatii despre fiecare produs in parte. Primul produs marcat cu un cod de bare a fost scanat la un supermarket Marsh din Ohio, in 1974.

Dar aceasta inventie a starnit permanent temeri, suspiciuni si controverse. Unele grupuri religioase au considerat codul de bare ca fiind "semnul Fiarei”, o referinta biblica din Cartea Apocalipsei care vorbeste despre o marca impusa oamenilor pentru a putea cumpara si vinde. In 1975, publicatia americana "Gospel Call” a sugerat ca aceste coduri de bare ar putea reprezenta inceputul unei supravegheri totale si un control apocaliptic asupra oamenilor. Aceasta teorie a prins avant in anii 1980, odata cu publicarea cartii „The New Money System” de catre scriitoarea evanghelica Mary Stewart Relfe. Ea sustinea ca numarul 666 este ascuns in liniile de la inceputul, mijlocul si sfarsitul fiecarui cod de bare UPC.

Pe langa beneficiile uriase pentru retaileri, dar si pentru producatorii si transportatorii care isi pot gestiona rapid si sigur stocurile si comenzile, codul de bare a pus bazele unei alte inovatii moderne – codurile QR, care sunt bidimensionale si pot stoca mult mai multe informatii, inclusiv link-uri catre site-uri web sau date complexe - de aceea, le-ar putea inlocui intr-un viitor apropiat pe "batranele" dreptunghiuri cu dungulite. Initiativa "Sunrise 2027” isi propune sa inlocuiasca treptat codurile de bare traditionale cu coduri QR, care pot stoca mai multe informatii si care pot oferi detalii suplimentare, precum date de expirare sau instructiuni de utilizare.


Sursa foto: Zee News

 

Vezi si