2024-02-23 19:27:42

Dragobetele saruta fetele

Celebrat pe 24 februarie, Dragobetele marcheaza inceputul primaverii si este asociat cu dragostea, fertilitatea si bucuria. Numele sarbatorii provine de la Dragobete, zeul iubirii in mitologia traca si getica.

In timpurile stravechi, Dragobetele era privit ca o zi deosebit de favorabila pentru indragostiti. Se credea ca fetele care se plimbau prin padure si culegeau flori in aceasta zi aveau sanse mai mari sa fie cucerite de barbatii doritori de iubire. De asemenea, se spune ca orice dragoste dezvaluita in ziua de Dragobete avea sanse sa dureze si sa fie norocoasa.


In inima traditiilor romanesti, Dragobetele straluceste ca o sarbatoare a iubirii si a inceputului primaverii.

Conform legendei, Dragobetele era fiul Dochiei si zeul dragostei si al bucuriei in mitologia traca si getica. Cunoscut si sub numele de Cap de Primavara sau Cap de Vara, el era perceput ca un tanar fermecator, identificat adesea cu Cupidonul din mitologia romana si cu Eros din mitologia greaca.

Una dintre cele mai raspandite traditii este cea a sarutului in ziua de Dragobete. Se spune ca cei care se saruta in aceasta zi vor avea o relatie fericita si implinita in viitor. De asemenea, se practica obiceiul de a oferi cadouri persoanei iubite sau de a organiza intalniri romantice.

Vezi si