Dumnezeu-copilul, aceasta este minunea Craciunului, spune Patriarhul Daniel
Nasterea Domnului este o sarbatoare de binecuvantare a parintilor si a copiilor, a afirmat luni Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in predica rostita, de Craciun, la Sfanta Liturghie oficiata in Catedrala Patriarhala.
"Aceasta sarbatoare a Nasterii Domnului, a Pruncului Iisus, a Maicii Domnului si a Dreptului Iosif este o sarbatoare de binecuvantare a parintilor si a copiilor. Ceea ce ne atrage atentia cel mai mult este ca Dumnezeu nu a venit in lume ca om in varsta de 30 de ani doar ca sa se rastigneasca pentru noi, ci a venit ca prunc. Dumnezeu copilul - aceasta este minunea Craciunului. Dumnezeu copilul", a spus Patriarhul.
Colindele noastre, a adaugat PF Daniel, au surprins, ca si Sfintii Parinti ai Bisericii, acest contrast mare intre atotputernicia lui Dumnezeu si smerenia copilului care se naste in pestera si apoi este culcat in iesle.
"'Astazi s-a nascut/ Cel far' de-nceput', se spune intr-o colinda. 'Mititel infasatel/ In scutec de bumbacel/ Neaua ninge/ Nu-l atinge/ Vantul bate/ Nu-l strabate/ Astazi s-a nascut/ Cel far' de-nceput'. Astazi Fecioara naste pe cel mai presus de fiinta, pe cel care e mai presus de toata creatia. Si, de asemenea, vedem ca pruncul Iisus este, ca orice prunc, ca orice mititel infasatel, in scutec de bumbacel, total neputincios. Dar, cu toate acestea, Fericitul Augustin spune: 'acest prunc din pantecele mamei sale conduce intreg universul, conduce toate galaxiile, pentru ca, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, este creatorul lumii, al cerului si al pamantului. Ceea ce a dorit sa arate Dumnezeu este ca el nu este doar atotputernic, ci si atotsmerit si smerenia lui se vede prin faptul ca a fost copil", a aratat Patriarhul Daniel.
Inaltul ierarh ortodox a accentuat ca un copil nu poate sa faca nimic pentru sine, iar daca nu este iubit si ajutat piere.
"El are nevoie de iubirea parintilor ca sa se imbrace, sa se hraneasca si sa fie purtat. Deci atotputernicul este total neputincios in Pruncul Iisus, dar daca nu ar fi fost si copil Pruncul Iisus nu putea vorbi mai tarziu despre iubirea parinteasca a lui Dumnezeu fata de lume. Caci, in copilarie, de la parinti invata copilul ce este iubirea parinteasca. Cine nu a fost copil nu este om deplin, pentru ca nu a invatat iubirea parinteasca de la parinti, iar cine nu are dragoste fata de copii, chiar daca nu sunt propriii lor copii, de asemenea nu este un om matur sau deplin. Este vorba de o iubire dezinteresata, smerita si milostiva. Aceasta este iubirea pe care ne-o arata Nasterea lui Hristos ca prunc. Si, desigur, ea se vede si prin faptul ca pastorii de la Bethleem, impreuna cu ingerii, preamaresc aceasta iubire smerita a lui Dumnezeu care coboara la noi", a explicat Patriarhul.