2024-12-24 14:12:14

Eroii Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Anul 2024 a fost an olimpic si, pe langa ceremoniile de deschidere si de inchidere a Jocurilor - care suscita dezbateri pasionale pe internet chiar si acum - a fost o editie care a adus in prim-plan talente extraordinare din intreaga lume, oferind un spectacol de neuitat care a celebrat excelenta sportiva si dedicarea. Printre cei mai remarcabili performeri ai acestei editii s-au numarat Leon Marchand, Armand Duplantis si Simone Biles, fiecare dominandu-si disciplinele intr-un mod cu totul special.

La Paris, fenomenalul inotator din tara gazda Leon Marchand a stralucit in competitiile de la 200 m mixt, 400 m mixt, 200 m fluture si 200 m bras (5 medalii in total, dintre care 4 de aur), stabilind un record mondial si trei recorduri olimpice. Exceptional este si faptul ca doua dintre aceste medalii, la fluture si la bras, au fost castigate in aceeasi reuniune, intr-un tur de forta desfasurat in mai putin de doua ore! Aceste performante l-au adus in rand cu marii titani ai inotului (Kristin Otto, Mark Spitz si Michael Phelps). "Abia astept Los Angeles 2028. Urmatoarele Jocuri vor fi peste patru ani, voi avea mult timp pana atunci, am inca obiective marete", a spus Marchand dupa competitia din vara.

Odata cu retragerea, in 2001, a legendarului atlet ucrainean Serghei Bubka, sextuplu campion mondial, se parea ca saritura cu prajina la masculin nu va mai avea vreodata un asemenea performer. Dar, dupa decenii de asteptare, iata-l pe "Suedezul zburator" Armand Duplantis, care va ramane mult timp in istorie drept detinatorul unor recorduri de neegalat. Duplantis a devenit campion olimpic la saritura cu prajina la Jocurile de la Paris, impinindu-si "cel mai mare vis" pe care l-a avut din copilarie: doborarea recordului mondial intr-un eveniment olimpic. La 24 de ani, el a castigat competitia din capitala Frantei in fata a 80.000 de spectatori, la capatul unui concurs in care nu a avut niciun rival pe masura. "Este unul dintre acele lucruri care nu par reale, o experienta in afara corpului. Inca imi este greu sa-l asimilez", spunea suedezul in fata presei. Detinator al recordului mondial in aceasta disciplina din februarie 2020, cand a avut o saritura de 6,17 m la Torun, "Mondo" Duplantis a reusit ulterior Jocurilor Olimpice si al zecelea sau record mondial, sarind 6,26 m la final de august, in Polonia.

Cele 4 medalii de la Jocurile Olimpice de la Paris (3 de aur) obtinute de Simone Biles sunt o marturie a triumfului spiritului in fata indoielii si fricii. La Tokyo, la precedenta editie a Jocurilor Olimpice, gimnasta americana s-a retras din competitie, doborata de presiunea psihica la care era supusa si incercand sa-si salveze sanatatea mintala. Biles ar fi ramas oricum in istorie ca una dintre cele mai mari gimnaste (avea la acel moment in palmares 4 medalii de aur, una de argint si una de bronz la JO si 30 de medalii la Mondiale, dintre care 23 de aur), dar sportiva din SUA nu voia sa fie retinuta pentru faptul ca a clacat. Asa ca s-a adunat, a lucrat cu ea insasi, si-a regasit motivatia si si-a echilibrat mentalul, apoi a reinceput antrenamentele, cu un efort supraomenesc. Dar a meritat: la Paris, micuta uriasa campioana a bifat 3 medalii de aur (pe echipe, individual compus si sarituri) si o medalie de argint (la sol). Cu 11 medalii olimpice, dintre care 7 de aur, Biles - cea mai titrata gimnasta din istorie - priveste cu incredere spre Los Angeles, unde mostenirea sa va deveni, probabil, imposibil de egalat vreodata. Ea va seta oricum un record in 2028, singura conditie fiind sa participe: ar fi prima gimnasta din SUA cu 4 prezente la Olimpiada.


Sursa foto: Nos Diario



Vezi si