Gen Z este macinata de singuratate
Un studiu realizat de ING arata ca 2 din 3 tineri romani cu varste intre 18 si 24 de ani au o stima de sine scazuta, iar acest lucru ii costa aproximativ 6.600 de lei pe an - este vorba despre cheltuieli pe care cei din Generatia Z le fac pentru comportamente daunatoare prin care fac fata sentimentelor negative fata de propria persoana (de la excese alimentare la cumparaturi compulsive).
In privinta shoppingului, s-a constatat ca tinerii care nu se apreciaza suficient isi cumpara de doua ori mai multe obiecte prin care isi pot afirma statutul, precum haine, incaltaminte sau gadgeturi, si cheltuiesc cu 30% mai mult pentru acestea fata de cei ce stau mai bine la capitolul stima de sine.
In paralel, a fost publicat in SUA un studiu realizat de Harvard Graduate School of Education, care arata ca tinerii intre 18 si 25 de ani resimt o profunda senzatie de singuratate. Din acest motiv, ei aloca multi bani pentru a face parte din cat mai multe grupuri sociale: abonamente la sala, cluburi sociale sau diverse cursuri unde spera sa intalneasca oameni cu pasiuni si viziuni comune, grupuri online care organizeaza activitati.
Multi experti vorbesc despre o asa-numita "epidemie de singuratate" in randul Generatiei Z. Peste o treime dintre americanii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani au declarat ca se simt singuri "frecvent" sau "aproape tot timpul". Izolarea sociala poate fi la fel de periculoasa ca fumatul a pana la 15 tigari pe zi si contribuie la probleme de sanatate, inclusiv boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale si dementa, avertizeaza Richard Weissbourd, un psiholog specializat in comportamentul tinerilor care a lucrat la studiul Harvard Graduate School of Education.
Tinerii care nu au atat de multi bani apeleaza la metode mai ieftine pentru a nu se mai simti singuri: aplicatii pentru a gasi prieteni cu preocupari sau hobby-uri comune, voluntariat sau cluburi de carte.
Sursa foto: Everyday Health