Germania a legalizat consumul de canabis
Germania a legalizat consumul de canabis in scop recreativ, dupa ce Bundestagul (camera inferioara a Parlamentului) a adoptat vineri - cu unele amendamente - un proiect de lege cerut de guvernul de coalitie format din social-democrati, liberali si Verzi, in pofida avertismentelor medicilor, juristilor si opozitiei conservatoare, in timp ce ministrul german al sanatatii a sustinut ca astfel s-ar combate piata neagra, transmit agentiile EFE si Reuters.
"Eu insumi multi ani la rand am fost impotriva, dar Stiinta este cea care acum spune ca trebuie urmat acest drum", a sustinut in pledoaria sa in favoarea legalizarii acestui drog ministrul Sanatatii, social-democratul Karl Lauterbach. Prin legalizarea consumului de canabis, mai crede acelasi ministru, se creeaza o "alternativa" la piata neagra si sunt "mai bine protejati copiii si tinerii", iar de acest lucru este nevoie in opinia sa pentru ca exista "tineri carora le-am distrus viata pentru ca nu i-am protejat de piata neagra".
Opozitia conservatoare, reprezentata de Uniunea Crestin-Democrata - Uniunea Crestin-Sociala (CDU-CSU), atrage insa atentia ca efectul acestei legi va fi opus celui declarat de acel ministru, si in plus va spori nemultumirea cetatenilor care observa o tendinta a coalitiei cancelarului Olaf Scholz de a se concentra pe chestiunile de "identitate", in locul temelor importante, noteaza Agerpres. .
"Dumneavoastra sustineti serios, ca ministru responsabil cu sanatatea copiilor si tinerilor, ca prin legalizare vom reduce consumul (de canabis) in randul copiilor si adolescentilor. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodata", i-a replicat ministrului sanatatii deputatul crestin-democrat Tino Sorge.
Versiunea finala a legii controversate ce provoaca numeroase polemici a fost revizuita fata de versiunea prea liberala propusa de guvern, fiind introduse mai multe restrictii.
Astfel, incepand din luna aprilie, persoanele cu varste de peste 18 ani vor avea dreptul sa cultive acasa maxim trei plante de canabis pentru consum personal sau sa detina in spatiul privat 50 de grame de canabis, cantitate redusa la jumatate in spatiul public.
De asemenea, incepand din iulie va deveni legala in Germania crearea de "cluburi" cu pana la 500 de membri care vor putea cultiva colectiv canabis pentru consum propriu, fara dreptul de a-l comercializa, dar membrii unui astfel de club isi vor putea oferi canabis unul altuia.
Sub aspect juridic, sentintele pentru consumul de pana la 25 de grame de canabis vor fi sterse retroactiv din cazierele judiciare.
Consumul in spatiile publice va ramane interzis pe o raza de 100 de metri in jurul institutiilor de invatamant si centrelor sportive, iar in zonele pietonale nu se va putea fuma decat dupa ora 20:00.
In timp ce juristii au avertizat asupra complicatiilor revizuirii celor circa 100.000 de infractiuni legate de consumul de canabis, asociatiile medicilor au avertizat asupra riscurilor consumului acestui drog. Legalizarea nu va conduce la scaderea consumului, ci dimpotriva, efectul va fi cresterea lui si a numarului persoanelor care-l experimenteaza, iar consumul regulat al acestui drog inaintea varstei de 25 de ani poate cauza daune ireversibile in dezvoltarea creierului, a subliniat presedintele Ligii Hartmann a medicilor germani, Klaus Reinhardt.
De cealalta parte, asociatiile pro-canabis asteapta o adevarata explozie a cluburilor de autoconsum, care numai in primul an ar urma sa ajunga la 3000-4000, deja cel putin 300 de astfel de cluburi fiind curs de constituire in asteptarea intrarii in vigoare a legii, potrivit sefului "asociatiei cluburilor sociale de canabis", Steffen Geyer.