Jogging sau pastila?
In Danemarca, un colectiv de oameni de stiinta a anuntat, triumfator, ca a creat pastila care inlocuieste exercitiile fizice! Nu este o gluma, cercetatorii de la Universitatea Aarhus au descoperit o pastila, denumita LaKe, care ar putea imita efectele unei alergari intense de 10 kilometri.
Pastila LaKe induce in organism un raspuns similar celui observat dupa o sesiune de alergare intensa pe stomacul gol. Mai precis, tableta provoaca o crestere rapida a nivelului de lactat in corp, urmata de o crestere treptata a beta-hidroxibutiratului (BHB), un compus cetonic produs de ficat. BHB-ul joaca un rol esential in furnizarea de energie atunci cand nivelul de glucoza este scazut, sugerand ca organismul ar putea ajunge intr-un mod similar starii de efort fizic sustinut. Totodata, rezultatele preliminare arata ca LaKe ar putea contribui la reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, atac cerebral si diabet de tip 2, la fel cum o face exercitiul fizic regulat.
Noua descoperire face parte din grupa medicamentelor numite "mimetice". Ideea nu este noua – in 2008, cercetatorii de la Institutul Salk din San Diego au dezvoltat o substanta numita GW501516, cunoscuta si ca Endurabol. Aceasta a reusit sa creasca capacitatea de rezistenta a soarecilor de laborator si sa le imbunatateasca metabolismul. Cu toate acestea, toxicitatea substantei a fost un motiv serios de ingrijorare, promovand dezvoltarea celulelor canceroase, si a dus la interzicerea sa ca agent de dopaj. Si au mai fost create alte asemenea mimetice, dar niciunul nu a trecut de faza de testare pe animale, pentru ca au existat de fiecare data riscuri serioase asociate. Pana acum, LaKe nu a prezentat efecte de toxicitate in experimentele facute pe soareci de laborator.
Pentru moment, pastila LaKe si alte mimetice similare sunt vazute ca potentiale solutii pentru cei care, din diverse motive, nu pot practica exercitiile fizice – cum ar fi persoanele varstnice, cele cu mobilitate redusa sau astronautii care sufera pierderi de masa musculara din cauza conditiilor de microgravitatie. Insa impactul psihologic pozitiv al practicarii sportului este parte integranta din beneficiile sale si nu poate fi redus la simple reactii biochimice produse de un medicament.
Sursa foto: Getty Images