2023-02-03 11:17:50

Marea Britanie: friptura din eprubeta

"Suntem absolut incantati de aspectul, gustul, aroma si textura carnii noastre de porc cultivate, fiind prima data cand testam pe deplin produsul nostru. Fileul nostru ne- a depasit asteptarile in toate privintele si suntem extrem de incantati de progresul tehnologic pe care il facem si de impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra industriei noastre”, este declaratia dr. Che Connon, directorul executiv al 3DBT - 3D Bio-Tissues, o companie din Newcastle, Marea Britanie. Oamenii de stiinta de aici au crescut cu succes o bucata de carne de porc in laborator din doar cateva celule de natura animala (obtinute prin biopsii nedureroase). 

Deocamdata, au obtinut un "file de porc" de 33 de grame, pe care l-au gatit si l-au gustat, declarandu-se incantati si sustin ca are gust, se simte si miroase la fel ca o bucata adevarata de carne de porc. Cand este cruda, friptura are aceeasi consistenta si elasticitate ca si carnea traditionala, dar devine crocanta atunci cand este prajita.

Acum, expertii de la 3D Bio-Tissues (3DBT) cauta sa colaboreze cu producatorii si supermarketurile pentru a-si pune pe rafturi produsele cultivate in laborator. Pretul nu a fost stabilit, deoarece tehnologia nu este inca la scara necesara pentru a permite acest lucru.


Sursa foto: Getty Images


Vezi si