Metoda "Accidentul", perfectionata prin inteligenta artificiala
Specialistii in securitate cibernetica avertizeaza: hotii fura bani prin metoda "Accidentul” cu ajutorul inteligentei artificiale. Mai precis, se folosesc de tehnologie pentru a reproduce vocile unor persoane dragi. Urmatorul pas este apelul. Victimele sunt sunate, iar in momentul in care raspund, aud vocea care seamana izbitor cu cea a prietenilor sau a rudelor. Daca mai adaugam si impactul emotional al faptului ca primesti telefonul in puterea noptii, este de inteles de ce victimele accepta imediat sa ofere ajutor in bani si se grabesc sa noteze datele contului bancar in care sa-i trimita.
De aceea, e bine sa incerci sa iti pastrezi calmul si sa fii rational, desi situatia pare disperata. In primul rand, urgenta cu care incearca autorul sa obtina banii este un semn de intrebare. Escrocii pot induce, de asemenea, ideea ca le-a va fost retinut telefonul si de aceea suna de pe un numar necunoscut, dar trebuie sa stii ca in cele mai multe situatii politistii nu retin telefoanele persoanelor implicate in asemenea evenimente. Mihai Rotariu, expert in securitate cibernetica, spune ca trebuie sa inchidem apelul din prima, sa nu stam la discutii si sa verificam pe numarul real al prietenului sau rudei respective daca a suferit un accident.
Deep fake este in crestere in tara noastra. Romania este pe locul al doilea, dupa Belgia, in clasamentul tarilor europene cu cea mai mare crestere a acestui fenomen in perioada 2022 – 2023. Ministrul Energiei Sebastian Burduja (fost ministru al Digitalizarii) a depus plangere penala dupa o manipulare video in care promova o falsa schema de investitii Enel, clip foarte credibil care a circulat intens pe internet in ultima perioada.
Legea care introduce amenzi pentru deepfake, initiata de Sabin Sarmas, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor a trecut de Senat si va ajunge in Camera Deputatilor.
Sursa foto: Digital Trends