2024-05-21 11:50:26

Ministerul Sanatatii: Saloanele nu au dreptul sa tatueze minori, fara acordul parintilor

Saloanele specializate nu au dreptul sa faca proceduri de tatuare cosmetica si artistica persoanelor sub 18 ani si nici proceduri de piercing corporal si implant dermal minorilor, decat in cazul in care respectivele proceduri se fac in zona urechii si cu acordul parintilor. Prevederile apar intr-un Ordin al ministrului Sanatatii prin care se aproba Normele de igiena pentru saloanele de infrumusetare si saloanele de tatuaj, piercing si implantare dermala si care a intrat recent in vigoare. Acelasi document prevede ca in saloanele de infrumusetare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive si proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

 Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igiena pentru saloanele de infrumusetare si saloanele de tatuaj, piercing si implantare dermala, semnat de ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, si intrat in vigoare recent stabileste mai multe reguli in baza carora functioneaza saloanele de infrumusetare si cele de tatuaj.


Printre altele, actul normativ aduce mai multe interdictii in ceea ce priveste procedurile de tatuare si, implantare dermala si piercing.

 ”Este interzisa efectuarea procedurilor de piercing corporal si implant dermal persoanelor cu varsta sub 16 ani, cu exceptia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul parintelui/tutorelui. Este interzisa efectuarea procedurilor de tatuare cosmetica si artistica a persoanelor cu varsta sub 18 ani. Este interzisa efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani”, sunt prevederile articolului 15 din Normele de igiena pentru saloanele de infrumusetare si saloanele de tatuaj, piercing si implantare dermala care fac parte integranta din Ordinul semnat de Alexandru Rafila.


Acelasi articol prevede ca ”este interzisa efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul urmator interzice „mutilarea genitala sub orice forma, precum si orice alta procedura ce poate fi definita ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind ca ”nu este luat in considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.


Ordinul ministrului Sanatatii stabileste totodata reguli clare dupa care trebuie sa functioneze saloanele de infrumusetare si cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipuleaza pasii care trebuie urmati inainte, in cursul si dupa unele dintre procedurile care se fac in astfel de saloane, materialele utilizate, dar si categoriile de profesionisti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.


Actul normativ stabileste ca ”toate procedurile estetice care se efectueaza in salonul de infrumusetare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate si doar de catre personal calificat, cu o pregatire profesionala conform standardelor ocupationale”.


”In saloanele de infrumusetare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice incadrate ca proceduri medicale estetice invazive si proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru, citat de Agerpres.


Vezi si