Muzeul Ivan Patzaichin, realizat la Mila 23, a fost finalizat
Muzeul "Ivan Patzaichin" de la Mila 23, realizat integral din lemn, stuf si lut, prima cladire din Delta cu termoizolatie din canepa, a fost finalizat si va fi deschis pentru public in luna mai, anul viitor. Observatorul-Muzeu cu o inaltime de 18 metri, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai inalta structura din lemn din judetul Tulcea si va gazdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii castigate de Ivan in timpul activitatii sale de sportiv).
Investitia are valoarea totala de 3,6 milioane lei, si a beneficiat de o finantare nerambursabila in valoare de 2,376 milioane lei acordata prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 - 2022, Masura III.3 - punerea in aplicare a strategiilor de dezvoltare locala plasate sub responsabilitatea comunitatii, anunta Asociatia Ivan Patzaichin-Mila23.
Muzeul va reprezenta un adevarat centru de inovare comunitara, ale carui activitati se vor baza pe recuperarea si reinterpretarea normelor sociale specifice arealului deltaic, in contextul Centrului de Cultura Traditionala Ivan Patzaichin, beneficiarul proiectului de finantare Cod SMIS 152165 RO.
Centrul de Cultura Traditionala "Ivan Patzaichin" isi propune sa prezinte atat locuitorilor, cat si vizitatorilor, modalitati prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, incurajandu-i pe tinerii din Delta sa nu isi mai doreasca sa paraseasca zona. Traditiile si obiceiurile pot fi pastrate si integrate in viata moderna, oferind locuitorilor Deltei sansa de a le utiliza in obtinerea de surse alternative de venit, pe toata durata anului. Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci si un portal deschis catre natura, un laborator si un conector la lumea creativa, prin care traditia locala va fi pastrata, explorata si valorificata ca o resursa contemporana de dezvoltare, spun administratorii.
Ansamblul Muzeului este format din doua cladiri, realizate integral din lemn si materiale locale, stuf si lut, ce integreaza parti din casa in care au locuit parintii lui Ivan Patzaichin dupa inundatiile din 1970.
Pentru izolarea cladirilor a fost folosita, pentru prima data in Delta, termoizolatie din canepa - un proces inovativ ce recupereaza si valorifica superior o planta traditionala pentru Romania, cu multiple utilizari, in mare parte astazi uitate.
La etajele superioare este desfasurata pe verticala o instalatie artistica multimedia ce prezinta parcursul vietii lui Ivan Patzaichin, de la copilaria in sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor si mentor, pana la cea de antreprenor social.
In cladirea adiacenta vor avea loc activitati culturale ale diferitelor organizatii locale, precum si intalniri ale stakeholderilor din Delta (organizatii nonguvernamentale, operatori din turism, autoritati locale), tabere de vara si rezidente pentru artisti.
Ansamblul va dispune de un spatiu model de Punct de Gastronomie Locala pentru cursuri si un atelier de reparat si intretinere barci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare si punct de incarcare biciclete si motoare de barci electrice, propunandu-si sa devina primul prosumator din Mila 23.
Spatiul va fi un hub esential pentru turismul sustenabil si un punct de referinta pentru remodelarea turismului in Delta, aflandu-se pe primul „traseu de turism lent” initiat in cadrul unei initiative de mobilitate pentru ecoturism in Delta Dunarii.
Echiparea Muzeului va avea loc in perioada imediat urmatoare, iar deschiderea acestuia pentru public va avea loc odata cu noul sezon turistic, in luna mai 2024.
Muzeul este realizat la initiativa Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23 si va fi administrat de aceasta.