NASA a dat de urma lui Voyager2, cu care pierduse legatura
NASA a restabilit contactul complet cu sonda sa pierduta Voyager 2, cu cateva luni mai devreme decat se astepta, a anuntat agentia spatiala.
In luna iulie, o comanda gresita a fost data sondei, trimisa sa exploreze spatiul in 1977, schimbandu-i pozitia si intrerupand contactul.
Un semnal a fost receptionat marti, dar datorita unui "strigat interstelar" - o instructiune puternica - antena sa este acum din nou indreptata spre Pamant.
Initial, Nasa a sperat ca nava spatiala se va reseta singura in octombrie.
Controlorii misiunii au avut nevoie de 37 de ore pentru a afla daca comanda interstelara a functionat, intrucat Voyager 2 se afla la miliarde de kilometri de Pamant.
Personalul a folosit „emitatorul de cea mai mare putere” pentru a trimite un mesaj catre nava spatiala si l-a programat pentru a fi trimis in „cele mai bune conditii”, astfel incat antena sa se alinieze cu comanda, a declarat pentru AFP managerul de proiect Voyager, Suzanne Dodd.
Dupa ce comunicatiile au fost pierdute, sonda nu a mai putut primi comenzi sau trimite date catre Deep Space Network al NASA - o retea de antene radio gigantice din intreaga lume.
Dar agentia spatiala a confirmat la 4 august ca a primit date de la sonda spatiala si ca aceasta functioneaza normal.
NASA se asteapta ca nava spatiala incarcata cu instrumente stiintifice sa ramana pe traiectoria planificata prin Univers.
Luni, Agentia spatiala a declarat ca antena sa uriasa din capitala Australiei, Canberra, incearca sa detecteze orice semnal ratacit de la Voyager 2. Acesta a fost momentul in care a fost auzit primul semnal slab de „bataie a inimii”.
Sonda este programata sa isi reseteze pozitia de mai multe ori pe an pentru a-si mentine antena indreptata spre Pamant. Urmatoarea resetare este programata pentru 15 octombrie, data la care Nasa isi pusese sperantele in cazul in care toate celelalte incercari ar fi esuat.
Voyager 2 si nava sa geamana, Voyager 1 sunt singurele nave spatiale care au operat vreodata in afara heliosferei, bula protectoare de particule si campuri magnetice generate de Soare. Ele au ajuns in spatiul interstelar in 2018, respectiv, 2012.
Sondele au fost concepute pentru a profita de o aliniere rara a planetelor exterioare, care are loc la aproximativ fiecare 176 de ani, pentru a explora Jupiter si Saturn.
Voyager 2 este singura sonda spatiala care a zburat vreodata pe langa Neptun si Uranus, in timp ce Voyager 1 se afla acum la aproape 15 miliarde de mile de Pamant, ceea ce o face cea mai indepartata sonda spatiala a omenirii.
Dupa ce ambele nave spatiale vor ramane fara energie - moment asteptat candva dupa 2025 - vor continua sa se deplaseze prin spatiu.