2023-12-25 07:35:43

Obiceiuri si traditii, de Craciun

 O emblema a Craciunului este bradul impodobit. Acesta este, insa, o achizitie relativ recenta.


Repertoriul traditional al obiceiurilor si traditiilor romanesti cuprinde, pe langa colindele propriu-zise - Steaua, Plugusorul, Sorcova, Vasilica - jocurile cu masti (Turca, Cerbul, Brezaia), teatrul popular, dansurile (caluserii), datinile, superstitii si zicerile cu origine in credinte si mituri stravechi sau crestine.


Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. In unele zone se spune ca cine nu are porc gras de Craciun nu poate considera ca a fost fericit in acel an.


In Bucovina, in Ajunul Craciunului se pune pe masa un colac si un pahar de apa, deoarece se crede ca sufletele celor raposati vin in aceasta noapte pe la casele lor, gusta din colac si isi uda gura cu apa.


In unele zone, dupa Craciun nu mai sunt lasati copiii sa mai colinde pentru a nu face bube.


Un alt obicei este acela ca oamenii sa puna bani de argint in apa in care se spala, pentru a avea prosperitate si sanatate in anul care vine.


In ziua de Craciun nu se matura, ci doar a doua zi, iar gunoiul strans trebuie dus la pomi ca sa fie roditori.


In partile Muscelului se crede ca zilele de 24, 25, 26 si 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri, iar cum va fi vremea in acestea, asa vor fi si anotimpurile din anul urmator.


In seara de Craciun, in satele maramuresene se ung cu usturoi vitele si usile de la grajduri, pentru ca spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. Tot pentru a alunga spiritele rele, oamenii se ung cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi si pun usturoi la usile si ferestrele caselor.


In unele sate maramuresene se zice ca este blestemata femeia care nu pune de Craciun fata de masa cu ciucalai, pe pereti stergare brodate si pe pat perne cu fete tarcate.


Legat de obiceiurile alimentare, romanii obisnuiesc sa tina post timp de 40 de zile inainte de Craciun, care se incheie dupa Sfanta Liturghie din ziua Nasterii Mantuitorului. Oamenii mananca apoi la masa de Craciun carnatii, caltabos, toba, racituri, sarmalele facute din porcul taiat in ziua de Ignat (20 decembrie), precum si cozonac.


Vezi si