2023-11-09 20:53:51

Organizatia Salvati Copiii - program de prevenire a bullying-ului in 60 de gradinite

Organizatia Salvati Copiii deruleaza in 60 de gradinite din Bucuresti si din tara un program de prevenire a bullying-ului, prin care se urmareste dezvoltarea de relatii pozitive intre copii, dar si intre copii si adulti.


Cele 60 de gradinite incluse in programul "Sa fim prieteni - Fara Bullying" beneficiaza de formarea de specialisti si primesc instrumente educationale specifice pentru dezvoltarea capacitatii copiilor si a adultilor de a interveni atunci cand un copil se afla intr-o situatie de bullying: ursuletul prietenos, ghiduri pentru specialisti, carti cu activitati, cartonase de conversatie, fise cu exemple care stau la baza conversatiilor cu copiii.


Potrivit organizatiei, cu ajutorul acestora, copiii invata sa-si exprime emotiile, dezvolta o intelegere mai profunda a propriului rol in interactiunile cu prietenii. Ca urmare, grupul de copii ca intreg este intarit. Prin folosirea materialelor, prin implicarea in numeroase conversatii si activitati de grup, copiii, parintii si specialistii invata cum sa gestioneze tachinarea si bullying-ul, a explicat Salvati Copiii.


"Acest program dezvolta relatii pozitive intre copii - copii, dar si intre copii si adulti. Metodologia acestui program a fost dezvoltata de Fundatia Mary din Danemarca si Salvati Copiii Danemarca, in 2007. Este deja implementat in multe tari europene, dar nu numai. (...) Este un program care se bazeaza pe valori pe care le transmitem copiilor si anume toleranta, grija, respect si curaj. Noi am pilotat acest program in perioada 2019 - 2022, l-am adaptat, am primit feedback foarte constructiv de la cele 17 gradinite cu care am lucrat. Am lucrat pana acum cu 3.000 de copii, 4.200 de parinti si 214 specialisti", a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, in cadrul unei conferinte de presa organizate joi.


Ea a subliniat ca adultii au datoria sa dezvolte programe de prevenire si sa intervina cu empatie atunci cand apar situatii dificile intre copii.


Alexandescu a mentionat ca primul studiu pe tema bullying-ului a fost facut in Romania in 2016, iar cercetarea a relevat ca acest fenomen este "extrem de intalnit" in toate mediile scolare.



Prezenta la conferinta de presa, Kersti Kirs, consul la Ambasada Estoniei la Bucuresti, a precizat ca in tara sa se deruleaza sapte astfel de programe anti-bullying atat in scoli, cat si in gradinite.


In Estonia, copiii se confrunta indeosebi cu problema bullying-ului in mediul online, avand in vedere ca aceasta tara este un hub pentru noile tehnologii, iar IT-ul este foarte utilizat si in scoli.


"In termeni de statistica, unul din cinci spune ca se confrunta cu o situatie de bullying la scoala de doua sau de trei ori pe luna. Fiecare al zecelea copil spune ca a fost autorul unei situatii de bullying impotriva unui alt copil si 5% dintre ei se regasesc in pozitia dubla si de agresor si de victima. Copiii cei mai expusi bullyingului sunt cei cu varste intre 11 si 13 ani si fiecare al cincilea copil din Estonia spune ca a fost intr-o situatie de bullying online. Cu aceste rezultate, nu suntem pe cea mai buna pozitie la nivel international, suntem undeva la mijloc, insa se constata o scadere a cifrelor", a afirmat Kersti Kirs.


Ea a mentionat ca programele anti-bullying isi propun sa asigure un mediu sigur in scoli si gradinite si sa previna aparitia acestui fenomen.



Vezi si