Perseidele, vizibile pe cer in 13 august
Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Maximul curentului va veni in ziua de 13 august, intre orele 10.00 si 17.00.
Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Pentru o fractiune de secunda, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pamant se numeste meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.
Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare.
Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 26 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori care par ca vin din constelatia Perseus.
Maximul curentului va veni in ziua de 13 august, intre orele 10.00 si 17.00. Pentru ca maximul vine in timpul zilei si meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui sa va uitati pe cer in noaptea de dinaintea maximului, 12/13 august, si in cea de dupa, 13/14 august. Se vor putea observa panta ascendenta si panta descendenta a maximului, in intervalul 11-14 august.
Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii, pana dimineata. Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o „perseida”.
Urmarind bolta cereasca, se pot vedea stelele si Calea Lactee. Uneori, printre stele, se va vedea o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda. Numele de „stea cazatoare” vine din vechime, deoarece parea ca una din stelele de pe cer cadea. Desigur ca stelele nu au cum sa cada, de fapt observati o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, care a intrat in atmosfera Pamantului si, la frecarea cu aerul, a facut ca acesta sa emita lumina (ionizare).
Estimarile spun ca se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora, in conditii ideale, insa in mod normal se vede cam jumatate din numarul estimat. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut, noteaza news.ro.