2023-05-29 14:53:31

Plasticul sufoca si cei mai inalti munti ai lumii

Astazi a inceput, la Paris, o sesiune de negocieri pentru semnarea unui tratat care sa puna capat poluarii cu plastic, chiar in timp ce a devenit viral in intreaga lume un film publicat de un explorator francez si echipa sa, care au descoperit in Himalaya 1,6 tone de deseuri din plastic: munti de bidoane, corturi, tevi si sticle din PVC.

Luc Boisnard s-a aflat in Nepal si a publicat filmul dupa s-a intors din prima sa incercare de escaladare a varfului Makalu, cu o inaltime de 8.485 de metri: ''Este o adevarata groapa de gunoi. In spatele fiecarei stanci, gasim tuburi de oxigen, conserve, foi de cort, incaltaminte, este absolut aberant''. O parte din obiecte ''sunt de asemenea aruncate pe ghetarii din Himalaya, de unde nu vor iesi la lumina decat peste 200 de ani'', a mai precizat, revoltat, Luc Boisnard. Un studiu stiintific din 2019 a demonstrat prezenta microplasticelor (fibre de poliester, acrilice, nailon si polipropilena) la peste 8.000 de metri, inclusiv in zapada.

Obiectivul acestui om de afaceri de 53 de ani, alpinist cu experienta, consta in depoluarea varfurilor inalte care, pentru multi, ''au devenit si cosuri gigantice de gunoi''. Numele operatiunii si al asociatiei care se ocupa de acest proiect este Himalayan Clean-Up, iar Boisnard a incheiat cea de a doua sa expeditie pe varful Malaku, dupa o ascensiune pe Everest in 2010.

In acelasi timp, un alt membru al asociatiei a revenit recent de pe varful Annapurna (8.091 metri). In urma acestor doua ascensiuni, cei doi alpinisti, ajutati fiecare de circa zece serpasi, au strans deja 3,7 tone de deseuri, dintre care 45% plastice (1.100 de kilograme pe Makalu si 550 de kilograme pe Annapurna).

In principal, aceste deseuri sunt resturi ale unor expeditii la mare altitudine, acumulate din 1920, anul ce marcheaza inceputul turismului in regiune. Pe 29 mai 1953 era atins in premiera cel mai inalt varf montan din lume, Everest, 8.848 m alt. Edmund Hilary si Tenzing Norchay sunt oamenii care au facut atunci istorie.


Sursa foto: Science News Explorers

Vezi si