Rapita din Romania, vedeta la NASA si in lume
E sezonul selfie-urilor din lanul de rapita, dar spectaculoasele culturi de la noi au ajuns vedete la NASA si in lumea intreaga in aceste zile. Satelitii NASA au fotografiat lanurile intinse aflate in zona de sud a Romaniei, iar imaginile de poveste s-au viralizat.
Este vorba despre inregistrari din satelit realizate in aprilie, cand rapita era in plina inflorire, deasupra zonei unde raul Olt se intalneste cu Dunarea. Potrivit Ambasadei SUA la Bucuresti, aceste fotografii au circulat intens pe internet, sub titlul "Campurile de aur din Romania”, fiind vizualizate de sute de mii de persoane.
Dincolo de frumusetea imaginilor, se evidentiaza ca Romania contribuie semnificativ la productia de cereale si seminte oleaginoase a UE cu aproximativ 10% din total, conform Comisiei pentru Comert International. Rapita joaca un rol major, fiind nu doar o cultura de importanta economica, dar si una care sustine biodiversitatea si protejeaza solul. Uleiul de rapita, apreciat pentru proprietatile sale nutritionale, este folosit intr-o gama variata de produse, de la uleiul de gatit pana la cosmetice si biodiesel.
In perioada de inflorire a rapitei, marea de flori galbene nu doar incanta privirea, dar si atrage albinele si alte insecte polenizatoare. Acestea din urma joaca un rol crucial in mentinerea echilibrului ecologic al ecosistemelor agricole.
Sursa foto: NASA Earth Observatory