Scriitori renumiti actioneaza in instanta Open AI, creatoarea ChatGPT
George R. R. Martin, autorul seriei literare "A Song of Ice and Fire", care sta la baza serialului TV "Game of Thrones", si alti scriitori au deschis un proces impotriva start-upului californian OpenAI, pe care il acuza ca a folosit textele lor pentru a crea programul de inteligenta artificiala ChatGPT fara sa respecte drepturile de autor.
In plangerea depusa marti, 19 septembrie, la Tribunalul Federal din New York, reclamantii i-au reprosat companiei californiene ca s-a folosit de cartile lor "fara permisiune" pentru a-si antrena modelul de invatare a limbajului, o tehnologie cu inteligenta artificiala (AI) aflata la baza ChatGPT, un software capabil sa creeze tot felul de texte in urma unei simple cereri formulate intr-un limbaj curent.
"In centrul acestor algoritmi se afla furtul sistematic practicat la scara larga", au declarat avocatii reclamantilor.
Printre autorii acestei actiuni judiciare in nume colectiv se afla Authors Guild (o organizatie care reprezinta interesele autorilor) si mai multi scriitori, inclusiv George R.R. Martin si romancierul John Grisham.
Numeroase alte plangeri au fost depuse de artisti, organizatii si programatori impotriva OpenAI si a concurentilor acestui start-up.
Modelele de invatare a limbajului "pun in pericol capacitatea autorilor de fictiune de a-si castiga existenta, in masura in care ele permit oricarei persoane sa genereze automat si gratuit (sau la preturi foarte mici) texte pentru care altfel ar trebui sa ii plateasca pe scriitori", au argumentat avocatii in plangerea depusa marti.
Ei au sustinut, de asemenea, ca programele informatice de inteligenta artificiala generativa pot sa produca continuturi derivate, care imita stilul scriitorilor.
"Intr-o maniera nedreapta si perversa (...), copierea intentionata (a muncii) reclamantilor transforma operele lor in motoare ale propriei distrugeri", se afirma in aceeasi plangere.
Authors Guild si scriitorii au cerut interzicerea utilizarii cartilor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena modele de limbaj "fara o autorizatie expresa", solicitand totodata plata unor despagubiri.
Contactata de AFP, compania OpenAI nu a dat curs deocamdata solicitarilor de a face declaratii pe aceasta tema.
Compania californiana a avut nevoie de numeroase texte disponibile online pentru a-si antrena modelul de invatare a limbajului, dar nu a precizat niciodata site-urile si cartile care au fost utilizate.
Propulsata in randul gigantilor din domeniul AI in urma succesului de care s-a bucurat ChatGPT la sfarsitul anului trecut, OpenAI se confrunta deja cu alte procese similare, inclusiv cu o actiune in justitie lansata de un grup de ingineri informatici, care au dat in judecata si Microsoft - principalul sau investitor - si platforma GitHub.