Sonda Voyager 2 a pierdut legatura cu Pamantul, dupa o comanda gresita de la NASA
NASA cauta semnale de la Voyager 2, dupa ce a pierdut contactul cu sonda spatiala, aflata la miliarde de kilometri distanta. S-a intamplat pentru ca o comanda gresita a fost trimisa de controlorii de zbor, transmite Associated Press.
Avansand tot mai adanc in spatiul interstelar, contactul cu Voyager 2 a fost pierdut dupa ce controlorii de zbor au trimis din greseala o comanda eronata in urma cu mai bine de o saptamana, care i-a inclinat antena sondei in afara Pamantului. Antena sondei s-a deplasat cu doar 2%, dar a fost suficient pentru a intrerupe comunicatiile.
Desi sansele sunt destul de mici, NASA a declarat luni ca antena sa uriasa din Canberra, Australia, este in cautarea oricaror semnale ratacite de la Voyager 2, care se afla la peste 19 miliarde de km distanta. Este nevoie de mai mult de 18 ore pentru ca un semnal sa ajunga pe Pamant de la o distanta atat de mare.
Voyager 2 a fost lansata din Florida in 1977 pentru a studia sistemul solar, precum si planetele Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun si a fost trimisa cu doar cateva saptamani inaintea sondei sale gemene, Voyager 1. A intrat in spatiul interstelar in 2018, dupa ce a descoperit o serie de sateliti noi ai lui Uranus si unul al lui Jupiter.
In urmatoarea saptamana, antena de la Canberra - parte a retelei Deep Space Network a NASA - va „bombarda”, de asemenea, vecinatatea lui Voyager 2 cu comanda corecta, in speranta ca aceasta isi va atinge tinta, potrivit Jet Propulsion Laboratory al NASA, care gestioneaza misiunile Voyager.
In caz de nereusita, NASA va trebui sa astepte pana in octombrie pentru o resetare automata a sondei, care ar trebui sa restabileasca comunicarea, potrivit oficialilor.
Inca in contact cu Pamantul, Voyager 1 se afla acum la o distanta de aproape 24 de miliarde de kilometri, ceea ce o face cea mai indepartata sonda spatiala a omenirii, noteaza news.ro.