2024-12-03 12:09:25

Tinerii din Romania nu se grabesc sa se angajeze

Cand credeam ca am epuizat toate clasamentele europene in care Romania ocupa pozitii rusinoase, iata ca mai apare unul: cel al vointei de munca. Mai precis, un clasament al atitudinii tinerilor fata de a avea un loc de munca.

Conform statisticilor oficiale, doar 2,3% dintre tinerii romani cu varste intre 15 si 29 de ani au un loc de munca, comparativ cu o medie europeana de peste 25%. Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul studentilor care muncesc in timpul studiilor. Totusi, multi dintre ei lucreaza fara forme legale, ceea ce face ca datele statistice sa nu reflecte realitatea completa. 

Ne dovedim atipici si prin prisma cauzelor pentru care suntem in aceasta situatie. Unul dintre principalele motive pentru care tinerii romani nu se angajeaza este sprijinul financiar primit de la parinti, ceea ce reduce nevoia de a munci pentru a-si acoperi cheltuielile. De asemenea, salariile mici si programele de lucru rigide. In plus, legislatia din Romania permite angajarea cu norma redusa de la 16 ani si cu norma intreaga de la 18 ani.

Ca sa ne dam seama cum stam, apelam la comparatii: in Tarile de Jos, aproape 70% dintre studenti muncesc in timpul facultatii, iar in Danemarca, aproape jumatate. In Germania, 42% dintre studenti isi echilibreaza timpul intre munca si studii. De altfel, multe companii din UE ofera locuri de munca part-time sau stagii platite, adaptate studentilor.


Sursa foto: europarl.europa.eu

Vezi si