2024-07-23 09:17:51

Un nou tip de oxigen, descoperit in adancurile oceanice, in afara conditiilor de fotosinteza, pune sub semnul intrebarii teoria aparitiei vietii pe Pamant

Oamenii de știință au descoperit oxigen provenind de la pietricele care conțin metale în abisurile Oceanului Pacific, punând sub semnul întrebării teoria originii vieții pe Pământ, relatează AFP și CNN. Acest "oxigen al întunericului" a fost detectat la o adâncime de peste 4 kilometri în zona de fractură geologică Clarion-Clipperton din Pacificul central, potrivit unui studiu publicat luni.


Această zonă este o țintă principală pentru mineritul subacvatic din cauza prezenței nodulilor polimetalici, bogați în metale necesare fabricării bateriilor pentru vehicule electrice și alte tehnologii ecologice. O navă a Asociației Scoțiene pentru Științe Marine (SAMS) a prelevat probe, finanțată de The Metals Company și UK Seabed Resources.


Scopul cercetării a fost de a evalua impactul prospectiunilor asupra unui ecosistem în care absența luminii împiedică fotosinteza. Cercetătorii au observat că nivelul de oxigen a crescut în apa de deasupra sedimentelor, contrar așteptărilor. Experimentând și la bordul navei, au confirmat că nivelul de oxigen crește și la suprafața nodulilor, care prezintă o tensiune electrică similară unei baterii AA.


Aceste proprietăți ar putea cauza un proces de electroliză a apei, separând moleculele de hidrogen și oxigen. Descoperirea sugerează că oxigenul poate fi produs prin procese non-fotosintetice, influențând teoriile despre originea vieții pe Pământ și posibilitatea existenței vieții extraterestre.


Profesorul Nicholas Owens, directorul SAMS, sugerează că această descoperire ne obligă să reconsiderăm modul în care a apărut viața pe Pământ. Andrew Sweetman, autorul principal al studiului, speră ca descoperirile să ducă la o mai bună reglementare a mineritului la mare adâncime.


Organismele fotosintetice produc oxigenul care circulă în adâncurile oceanului, dar cercetările recente arată că și în abisuri oxigenul poate fi produs. Aceasta subliniază necunoscutul din adâncurile oceanelor și riscurile mineritului subacvatic, care poate afecta mediul subacvatic și modul în care carbonul este stocat în ocean, contribuind astfel la criza climatică.

Vezi si